Sivut

Mikä mättää? Opiskelija pystyy vaikuttamaan

Yliopistossa opiskeleminen ei ole vain opintoviikkojen keruuta, lukemista ja tentteihin pänttäämistä, vaan myös kasvamista, kokemuksien ja vaikutteiden saamista sekä itse vaikuttamista. Vaikuttamisen tärkeimpiä edellytyksiä on tietää missä ja miten voi vaikuttaa. Pienissä asioissa on yksinkertaisinta ja parasta on ottaa aloite omiin käsiin, käydä juttelemassa epäkohdista henkilökunnan tai laitoksen johtajan kanssa ja yrittää tätä kautta saada parannusta asiaan. Isommissa asioissa on valitettava tosiasia se, että yksinäsi sinun on vaikea saada mitään todellista aikaiseksi. Apuun voit kutsua ainejärjestöt, eri tasojen neuvostot sekä ylioppilaskunnan, jotka ovat jo luoneet rintamansa, liittolaiset sekä kontaktit eri tahoihin. Seuraavat tahot ovat käyttökelpoisia vaikutuskanavia.

Oma ainejärjestö

 

Omaan laitokseen ja sen toimintaan liittyvissä ongelmissa on helpointa kääntyä oman ainejärjestön puoleen. Ainejärjestöjen yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin opiskelijan oikeusturvan säilyttäminen. Opexin hallitukseen saat helpoiten yhteyden pistämällä sähköpostia osoitteeseen opex@utu.fi .

Laitosneuvosto

 

Laitosneuvosto tekee esitykset tutkintovaatimuksista, opetusohjelmista, toiminta- ja taloussuunnitelmista tiedekuntaneuvostolle. Lisäksi laitos päättää mm. määrärahojen jakamisen suuntaviivoista laitoksella. Laitosneuvostojen kokouksia pidetään laitoksesta riippuen noin 10 kertaa vuoden aikana.
Asian voi saada laitosneuvoston käsiteltäväksi ottamalla yhteyttä laitoksen johtajaan tai amanuenssiin. Laitosneuvoston jäsenet voivat myös tehdä esityksiä jonkin asian käsittelemiseksi laitosneuvoston kokouksissa, joten myös heihin kannattaa ottaa yhteyttä. Ainejärjestön tehtävänä on löytää laitosneuvostoihin opiskelijajäsenet, jotka ovat kiinnostuneita laitoksen asioista ja haluavat vaikuttaa omaan opiskeluympäristöönsä.

Tiedekuntaneuvosto

 

Tiedekuntaneuvosto on tiedekunta ylin asioista päättävä elin. Tiedekuntaneuvosto päättää mm. tiedekunnan toiminta- ja taloussuunnitelmasta, tekee ehdotukset professorin virkojen täyttämiseksi ja nimittää yliassistentit ja assistentit, päättää opiskelijoiden valintaperusteista ja valitsee opiskelijat tiedekuntaan, hyväksyy pro gradu- ja lisensiaatintutkielmat ja väitöskirjat sekä päättää niistä annettavista arvolauseista. Tiedekuntaneuvoston kokoontuu noin kerran kuussa.

Kasvatustieteellisen tiedekuntaneuvoston opiskelijajäseneen saat helpoiten yhteyttä pistämällä sähköpostia osoitteeseen tpkilp@utu.fi .

Yliopiston hallitus

 

Yliopistomme ylin päättävä elin on yliopiston hallitus. Yliopiston hallitus päättää mm. yliopistoa koskevista laajoista periaatteellisista kysymyksistä ja virkanimityksistä yliopiston tärkeimpiin virkoihin. Hallituksen työskentelyä johtaa rehtori Keijo Virtanen, joka myös valvoo koko yliopiston toimintaa ja yliopiston kehittämistä. Hän myös jakaa yliopistolle myönnetyt määrärahat sekä vastaa yliopiston suhteista mm. kaupunkiin ja opetusministeriöön. Rehtorin tai hallituksen käsiteltäväksi tarkoitetussa asiassa voi ottaa yhteyttä rehtorinvirastoon ja tehdä asiasta kirjallisen esityksen. Opiskelijoiden näkökulman esille tuomiseksi kannattaa pitää yhteyttä opiskelijajäseniin. Yliopiston hallituksen opiskelijajäsenet saa kiinni helpoiten pistämällä viestiä TYYn koposihteerille: tyy-koposihteeri@utu.fi .

Turun yliopiston ylioppilaskunta

 

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on yliopistossamme opiskelevien opiskelijoiden etujärjestö. TYY pyrkii jäsentensä opinto-olosuhteiden ja opiskelijoiden sosiaalisen aseman parantamiseen, mutta ottaa tietysti kantaa myös valtakunnallisesti opiskelijoita koskeviin kysymyksiin.
Ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttää jäsenistön keskuudestaan vuosittain valitsema 41 jäseninen edustajisto. Kaikilla TYYn jäsenillä (eli kaikilla yliopisto-opiskelijoilla) on mahdollisuus äänestää kahden vuoden välein loka-marraskuun vaihteessa järjestettävissä vaaleissa tai asettua itse ehdokkaaksi. Käytä ääntäsi! Toimeenpanovaltaa sekä esittelyoikeutta nauttii edustajiston asettama hallitus, johon kuluu puheenjohtajan lisäksi 5 jäsentä. Asioiden valmistelun apuna toimivat hallituksen asettamat työryhmät. TYYn jaoksissa puolestaan kaikki yliopiston opiskelijat pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista asioista ympäristöasioissa, kehitysyhteistyössä, koulutuspoliittisissa asioissa, yliopiston vapaa-ajan toiminnassa sekä kansainvälisissä kontakteissa.
Tavallisen opiskelijan asioita ajaa eteenpäin TYYn sihteeristö: Sosiaalisihteerin ( tyy-soposihteeri@utu.fi ) puoleen voi kääntyä kaikissa tasa-arvoon, jaksamiseen, esteettömyyteen, häirintään, opintotukeen, asumiseen tai toimeentuloon liittyvissä asioissa. Byrokratian kiemurat ja yliopistomme eri hallintotasot ovat tuttuja korkeakoulupoliittiselle sihteerille ( tyy-koposihteeri@utu.fi ), joka puolustaa henkeen ja vereen opiskelijan oikeusturvaa. Jos kansainväliset asiat kiinnostavat tai haluat tutustua ulkomaalaisopiskelijoihin, ota yhteyttä kv-sihteeriin ( tyy-kvsihteeri@utu.fi ). Kaikki sihteerit majailevat ylioppilastalolla.
Turun Yliopiston Ylioppilaskunta (TYY)
Ylioppilastalo A, 1. krs.
(Rehtorinpellonkatu 4 A)
FIN-20500 TURKU
sähköposti:
tyy@utu.fi
puhelin:
(02) 276 9610
telefax:
(02) 276 9611

Ylioppilaslehti (Tylkkäri)

 

Ylioppilaslehti on opiskelijoiden oma ääni Turussa. Se tiedottaa opiskelijoille tärkeistä asioista. Lehti kertoo muulle maailmalle opiskelijoiden näkökulman, puolustaa erilaisuutta ja yrittää levittää suvaitsevaisuutta. Lehti käsittelee myös yhteiskunnallisia ilmiöitä ja kulttuuria. Lehteä saa telineistä kampukselta useista paikoista. Lehden toimitus sijaitsee ylioppilastalolla.
Päätoimittaja Lauri Hannus
tyl-paatoimittaja@utu.fi
puh. 045 356 4517
http://www.tylkkari.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet? Anna sanasi kuulua!